kolmapäev, 18. veebruar 2009

london town

Tervitused Londonist, Chelsea linnaosast! Niisiis, miskit on seljataga ja seega saab esimesi muljetusi jagada, mitte tühja pläma ajada. Esmalt tuleb öelda, et lend 3446 oli äärmiselt ebamugav, sest iisidsetti lennuk ei olnud väga üle pooleteist meetriste sellidega arvestanud, 1.85 pidi igatahes põlved lõua alla tõmbama ja maandumist ootama. Ja oodata tuli 2 tundi ja 20 minutit.

Kohale jõudes läks pilt rõõmsamaks, sest Londonis on ~10 kraadi sooja, paistis mõnus päike ja pehme tuuleõhk paitas põske. Võiks öelda, et ilma siin võib vabalt võrrelda aprillikuu Eestiga. Mis lumetormist siin räägiti, see jääb küll täiesti selgusetuks.

Seejärel siis sõit kesklinna - hullunud bussijuht võttis oma "coach"-ist viimast välja. Alguses tundus, et ta eirab kõiki kiirusepiiranguid umbes topelt, siis pisukese mõtlemise järel selgus, et 50 märk siin ei näita mitte 50km/h piirangut, vaid siinmail mõõdetakse maad miilides, mistõttu 50mile8/h = 80km/h. Aga noh, bussijuht sõitis vast umbes 100ga sellegipoolest. Ja loomulikult valel pool teed, nagu see siin käib.

Retk hotellini oli päris kurnav, kuna sai otsustatud see tee jalgsi ette võtta. Minu kott koos telgiga kaalub umbes 21kg, Kaarinil 15. Lisaks on londonlastel mingi võigas idee tänava nimesid iga kahe maja tagant muuta, nii et kui tahad kaardi järgi orienteeruda, siis pead seda iga natukese aja tagant vaatama, et aru saada, kus Sa nüüd oled. Kokku ekslesime u 4km otsa pea 2,5 tundi ja hotelli jõudes oli esimeseks tegevuseks paar tundi und.

Õhtusöök sai võetud lähedal olevast poest, milles 50% müüdavast kaubast moodustas eelvalmistatud toit - vali mida iganes soovid ja lase mikros soojaks. Kartulipuder ja kiievi kotletid kanaga läksid sedakorda kaubaks ja peatselt tiksus ka uni peale. Kuigi Londoni aeg on 2 tundi Eesti omast taga, siis elame siin endiselt Eesti aja järgi, kuna see on mugavam - hea on hommikul vara tõusta ja tegutsema asuda, tõuseme Eesti aja järgi kell 10 aga siin on kell alles 8.

Tänane päev möödus mööda linna ringi kolades. Kui jalgsi on siin suhteliselt frustreeriv orienteeruda siis metroo on puhas kuld. Lihtne, kiire, puhas, hästi organiseeritud. Näiteks pole siin piletikontrolöre, kuna Sa ilma piletita üldse jaama sisse ega välja ei pääse. Üpris kaval trikk.

Tasuta netti tundub siin olema üpris lihtne leida, isegi hotellituppa jookseb üks tasuta võrk välja, kuigi hotell ise pakub tasulist wifit. Enne tulemist läks aga meelest, et siin on kasutusel pisut teistsugused pistikud (vist samasugused kui aussis?) ja nii ei saanud enne tänast midagi vooluvõrku pista, täna soetasime selleks vajaliku jubina.

Ära nähtud sai suurem osa Londoni top-vaatamist väärt kohti, Big-Ben jättis päris võimsa mulje, pargid on väga mõnusad, London-Eye oli ka üldiselt oma raha väärt. Vahakujudest sai üpris põgusalt üle lennatud, kuigi aega oleks olnud rohkemakski - kokkuvõttes tasus pigem õhtune sooduspilet osta, sest nii palju seal nüüd ka vaadata pole. Õhtust sai sedakorda söödud mäkis - pole midagi teha aga Eestis maitseb mäkk oluliselt paremini. Või siis ei osanud hindud seal seda nii hästi küpsetada. Hindusid kohtab siin üleüldse iga nurga peal - tundub nagu oleks nad peaaegu kõik kergemad ja ilmselt ka vähemtasustatavad töökohad ära hõivanud.

Tänasest päevast sai üles pandud ka väike pildialbum, nii et kel huvi siis
http://picasaweb.google.com/apunkto/PaevLondonis

Hotellituba on meil päris omapärane, keldrikorrusel imepisikene toake. Samas kõik vajalik on olemas, telekas, külmik, mikro ja muu staff; lisaks kesklinnas võileva hinnaga, 300 eeki öö. Lisaks seal sees veel hommikusöök, mis küll erilise rikkusega just ei hiilga - müsli, maisihelbed, sai juust, muna. Ja ongi suhteliselt kõik. Hotelli administraatorid on ka siiamaani kõik hindud - checkin-is tekitas üks neist ikka eriti pika ja kandva mõttepausi pärast seda kui olin arve ära maksnud - lõpuks siiski loobus ja andis kaardi kätte. No mis pagana pärast ma oleksin teda tippima pidanud - oleks siis et aitaks koti tuppa tassida või miskit. Aga lihtsalt oma toolil lösutamise eest ma kellelegi maksma ei hakka :)

Homme hommikul otsustame, kas viitsime kottidega Buckinghami palee juurde vahtkonna vahetust vaatama kobida ja Tower Bridge üle kaeda - kui ei siis rihime Heathrow kanti minema, sest igaks petteks tahaks seal päris varakult kohal olla. Aussi poole asume sealt teele Eesti aja järgi 23:30.

Kokkuvõttes soovitan igatahes kindlasti Londonit väisata!

Tervisi talvisesse Eestisse!

PS. Andunud fännid võivad Karinit spämmida, sest ta ei taha eriti sulge haarata ja omapoolseid muljeid kirja panna ;)


Ütlemised (11)

Unknown ütles ...

Kusjuures pistikud on erinevad. Aussis on Type I, ühendkuningriigis Type G. Loe http://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_AC_power_plugs_and_sockets
Allar

Annika ütles ...

Kas Karin tegi London-Eye peal oma tavalisi tagumiktahakardankõrgust liigutusi?

Antimon ütles ...

http://picasaweb.google.com/apunkto/PaevLondonis#5303888104791458322 - siit võid ise otsustada, kas oli hirm või mitte :) Ei tegelt oli päris tubli, seisis ajati isegi püsti teine :)

mari ütles ...

Oojeee!! Pildid! See on juba midagi ;) Lisab kirjanduslikule teosele veel ka kujutava kunsti. (Y)

Annika ütles ...

See istuv Karin pigem kujutab ette, et ta on mujal. Eriti vahva on muidugi siis, kui ta teeb nagu ta tegi Montserrat mäel, kus ta ikkagi meeletult tahtis endast pilti kaljuserval. Mõned sammud, mis sinna astuma pidi, olid väga vaevalised ja tagumik väljus kontrolli alt koos kisaga, et selle pildi peab ikka väga kiiresti ära tegema:D

Kipp ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kipp ütles ...

Vaid veidi rohkem kui 4 tundi veel! See pole ju palju... just nagu Tartust Virstu :) Ja juba ongi naljakas: mina vaatan, kuidas Päike õhtutaevas ilutseb ja teie hakkate varsti tõusu imetlema :P

Kipp ütles ...

üks tund veel!

Annika ütles ...

pool tundi

Annika ütles ...

vabandust, tegelt mingi 20 mintsa

Kipp ütles ...

kohal!

Postita kommentaar